erfgoedobject

Kasteeldomein Ter Lede

bouwkundig / landschappelijk element
ID
35730
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35730

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Ter Lede
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ter Lede
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

"Kasteel Ter Lede" in omringend park gelegen tussen de spoorlijn Gent-Antwerpen en de Spoorwegstraat. Bak- en natuurstenen kasteel met eclectische inslag gebouwd in 1887 en aanvankelijk bezit van de familie Coget de la Kethulle, nadien van de familie Morel de Westgaver. Gedateerd "Anno 1887" op een gevelsteen in de linker trapgeveltop. Kasteel met dubbelhuisopstand, van drie traveeën breed en twee bouwlagen op souterrain, onder mansardedak (leien). Voorgevel met uitspringende hoekrisalieten begrensd door hoekpilasters. Spaarveld van linker risaliet eindigend op rondboog ingeschreven in een trapgevel met schouderstukken. Deels in hout uitgevoerde erker van de benedenverdieping met ijzeren balkonleuning. Een gewitte neoclassicistische portiek op slanke hoekzuilen midden tegen de voorgevel met uitwaaierende gebogen steektrap, een breed hoofdgestel met omlopende balusterleuning voor het bovenliggend terras. Rechter hoek achteraan, uitgebouwd tot een rechthoekige hoektoren onder een steil schilddak. Hardstenen omlijstingen, platte banden en omlopende lijsten en cordons.

Koetshuis en personeelswoning samen ondergebracht in een pittoresk bakstenen gebouw onder een afgewolfd leien zadeldak midden bekroond door een kleine houten lantaarn. Hoekhuis met zolderverdieping op een hoog souterrain verlicht door kleine getraliede steekboogvensters. Ruim rondboogvenster in beide puntgevels. Rondboogvormige toegangsdeur in de achthoekige toren met klokvormige leien torenhelm tegen de rechter zijgevel, bereikbaar via een steile steektrap (11 treden). Rondboogpoort links van een licht uitspringend middenrisaliet met rondboogdeur onder dakoverstek. Een klimmend dakvenster en een oeil-de-boeuf in het voordakschild.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Kasteelpark

Het kasteel wordt omringd door een park in landschappelijke stijl, toegankelijk via een erfoprit met toegangspoort en gemetste hekpijlers. Op basis van kaartmateriaal kunnen we aannemen dat de aanleg van het park ongeveer gelijktijdig met de bouw van het kasteel gebeurde.

  • Topokaart 1903-1912: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 3de herziening 1903-1912, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
Auteurs: Claeys, Dries
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Ter Lede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35730 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.