erfgoedobject

Olieslagerij en stokerij bij voormalige hoeve

bouwkundig element
ID
35723
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35723

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen en bijbehorende vroegere olieslagerij en stokerij.

Heden in U-vorm opgestelde hoevegebouwen, met aan de zuidoostelijke kant geopend voorerf. Naar het zuidoosten georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw. Beraapte en verankerde bakstenen gevels op bepleisterde plint. Voorgevel met dubbelhuisopstand, rechthoekige vensters met groen- en witgeverfde luiken en houtwerk op hardstenen lekdrempel. Vlakke, bepleisterde rechthoekige deuromlijsting, een houten tussendorpel en een gedeeld bovenlicht. Twee kleine keldervensters in de achtergevel en voorts gelijkaardige muuropeningen als in de voorgevel evenals een hanggoot aan de daklijst. Aanleunend voormalige boerenwoning, heden melkhuis en garage. Vier traveeën en één lagere bouwlaag, met zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Eén haast vierkant venster, twee rechthoekige deuren en voorts smallere vensters met houten latei. Zijpuntgevel met muurvlechtingen en een getralied zoldervenster. Aan de noordoostelijke erfzijde, parallel aan de straat, een negen traveeën lange bakstenen vleugel met zadeldak (rode en zwarte Vlaamse pannen), vroeger dienstig als paardenstallen en koetshuis, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Open houten loods met zadeldak (pannen) gebouwd aan de straatzijde tegen de bakstenen afsluitmuur.

Ten zuidwesten vrij hoog bakstenen bedrijfsgebouw (naar verluidt de vroegere stokerij); vier traveeën onder zadeldak (pannen). Smalle rondboogdeur en een korfboogpoort ernaast in de erfgevel. Tegen de zuidoostelijke zijpuntgevel aangebouwde, naar boven toe versmallende vierkante bakstenen schoorsteen met afbrokkelend boveneind.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van de hoevegebouwen bleef de midden 19de-eeuwse boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën min of meer behouden: de aanleunende voormalige boerenwoning werd vernieuwd, de bedrijfsvleugel ten noordoosten en de open houten loods zijn gesloopt. Het bakstenen bedrijfsgebouw van de stokerij met schoorsteen hoort nu bij de recente bouw op het aanpalende perceel (nummer 29).

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Olieslagerij en stokerij bij voormalige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35723 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.