Beschrijving

Enkelvoudig omgrachte hoeve met losse bestanddelen. Op een kaart van 1771 zogenaamd "het goedt van mijnheer Vilain", voorheen ook zogenaamd "Ter Burcht" (zie kaart van P. Gérard van 1837) en volgens de huidige bewoners zogenaamd "Paardenhof". Gedeeltelijk gedempte rechthoekige omgrachting. Boerenwoning ingeplant aan de straatkant (zuidelijke erfzijde); één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw maar met latere aanpassingen. Noord- en westgevel beraapt, voorts gewit en gecementeerd. Westelijk deel van drie traveeën met hoger opgaand metselwerk. Rechthoekige muuropeningen met vlakke bepleisterde omlijstingen in de erfgevel: centrale deur aanvankelijk aan weerszij geflankeerd door twee vensters met groene luiken en hardstenen lekdrempel. Deur ter vervanging van een venster in de eerste travee links. Een getralied venster van de vroegere opkamer in de gewitte bakstenen oostelijke zijpuntgevel. Voorts nogal sterk gewijzigde muuropeningen. Lage steunbeer tegen de zuidwestelijke hoek van de gewitte straatgevel met verspringende lijstgevel.

Ten noorden: bakstenen dwarsschuur onder hoog zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en gewitte erfgevel met gepikte plint, getrapte daklijst, centrale verhoogde schuurpoort en voorts rechthoekige staldeuren en vensters. Luchtgaten en een rondboogvormig zoldervenster met luik in de linker zijtop. Een recentere bakstenen bedrijfsvleugel (circa 1930) ten oosten.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 345.

Auteurs: Verbeeck, Mieke