Stadswoning Hof van Beieren

Beschrijving

Samenstel van breed- en diephuis in bak- en zandsteenstijl, 1656 gedateerd op een verweerde gevelsteen.

Zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Lijstgevel en trapgevel (acht treden en weggebroken overhoeks topstuk) voorzien van zandstenen parement op de begane grond; beschilderde plint. Rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen, met zandstenen negblokken, druiplijst, wigvormig ontlastingssysteem en toegevoegde lekdrempels, verlaagd op de bovenverdieping. Rechthoekige deur (nummer 23, voormalig venster?). Gedichte steigergaten in de langsgevel. Tweeledige top met rechthoekig lager geplaatst middenluik tussen twee kleinere luiken, gemarkeerd door een omlopend kordon en druiplijstjes. Erboven verweerde gevelsteen en gedicht oculus. Linkertravee (nummer 21) verbouwd tot houten winkelpui van het klassieke type (19de-eeuws).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde