Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van het dubbelhuistype, twee bouwlagen en vijf traveeën in voor- en zijgevel, onder afdekkend schilddak (kunstleien). Oudere kern - wellicht twee huizen - in traditionele bak- en zandsteenstijl, aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Heden ontpleisterde bakstenen lijstgevel met rechte muurankers. Twee linkertraveeën: voormalige kruiskozijnen met bewaarde dagkanten, op de begane grond onder wigvormig ontlastingssysteem; zandstenen speklagen, hoek- en negblokken. Overige traveeën met aangepaste rechthoekige muuropeningen op beschilderde lekdrempels. Rechts hoekpenant afgelijnd door middel van zandstenen blokken; spitsboognisje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Centrale rechthoekige deur in vlakke arduinen 19de-eeuwse omlijsting met neoclassicistische inslag: neuten, geprofileerd beloop en druiplijst op palmetconsoles; voetenschraper in de rechterneut aansluitend bij de arduinen plint. Geknikte verankerde gecementeerde zijgevel (Varkensstraat) met aangepaste rechthoekige vensters. Aanleunende haakse bijgebouwen: oudere kern uiterst rechts, één bouwlaag hoog en twee traveeën onder afgesnuit zadeldak (pannen), beraapte voorgevel en gedeeltelijk bewaard kloosterkozijn.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde