erfgoedobject

Herberg De Admiraal

bouwkundig element
ID
35648
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35648

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Admiraal
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Admiraal
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vanouds landelijke herberg zogenaamd "de admiraal", jaartal 1785 aangegeven door middel van muurankers op de voorgevel van de linker annex. Aan de straat ingeplante boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde, bepleisterde en okergeel gekalkte lijstgevel op gecementeerde plint. Aan weerszij van de rechthoekige deur: twee rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempel en met rood- en zwartgeverfde luiken. Opschrift: "Café Admiraal/ Bij Camiel de Kreyger - de Pauw Regina" in achterglasschildering. Aan de blinde rechter travee: geschilderd houten maatschappijbord van de karabijnmaatschappij "de moedige schutters. Hanggoot aan de geprofileerde daklijst. In de gedeeltelijk vernieuwde rechter zijpuntgevel: een rechthoekig benedenvenster met luiken onder houten latei en een getoogd zoldervenster. Links annex van drie traveeën: blind aan de voorkant, voorzien van een staldeur en wagenpoort in de achtergevel.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, Scheldedepartement 1317, E.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Admiraal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35648 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.