Goed ten Broecke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Broecke

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Goed ten Broecke", vanaf 1801 zogenaamd "Zevenbunder". Grotendeels omgracht erf door de Kalebeek die de grens vormt tussen Nevele en Vosselare. Huisnaam aangebracht in de dakpannen (straatzijde) en op het hek. Het recent huisnaambord vermeldt tevens het jaartal 1412 als oudste vermelding. Volgens andere bronnen oudste vermelding in een pachtcontract van de abdij van Drongen in 1375. Volgens de straat van de abdijgoederen in 1578 bestond het pachtgoed uit een woonhuis, twee schuren, stallen, een wagenhuis, een bakhuis en een varkenskot, hof en boomgaard. Als eigendom van de abdij van Drongen verkocht na de Franse revolutie. Op een kaart bij de schatting van de nationale goederen in 1797, bewaard in het archief van het Scheldedepartement, gelegen in een vierkante omwalling met toegangsdreef en zogenaamd Goed ten Broecke en het land rechts eronder opgetekend als "het seven bunder". De gebouwen waren volgens bijgaande tekst toen nieuw gebouwd van baksteen en afgedekt met pannen.

Hek geflankeerd door vier treurwilgen. Heden hoeve met losse bestanddelen bereikbaar via een aardeweg en gelegen tussen de straat en het Schipdonkkanaal (voorheen de Kalene).

Hoge boerenwoning van zes traveeën (?) en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat). Sporen van okerkleurig geschilderde gevel op grijsgeschilderde plint. Mogelijk oorspronkelijk slechts één bouwlaag, zie sporen van kleinere zijgevel. Licht getoogde vensters, op begane grond met persiennes en vernieuwd houtwerk. Deur in grijsgeschilderde omlijsting. Voordakschild steunend op modillons. In achtergevel, beschaduwd door vier linden, hoge rechthoekige vensters, sommige met diefijzers en één opkamervenster.

Ten zuiden, gedeelte van oude schuur, grotendeels vernieuwd na brand in 1957. Ten oosten, rond betonnen hondenhok met omringend ijzeren traliewerk.

• R.A.G., Kaarten en plans, Scheldedepartement, nummer 5835.
  • DEROM S., Persoonlijke noties en opzoekingen.