Goed ten Briele

Beschrijving

Reeds vermeld in 1459 als "t hof ten Briele", in 1625 "'t goed ten Briele". Op de kaart bij het landboek van 1638-39 omgracht. Hoeve met losse bestanddelen, gegroepeerd op een met gras begroeid erf, afgesloten door middel van ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Rechts naast het hek, bakstenen kapel, nu van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, verplaatst na het verbreden van de straat.

Ten oosten, ruime boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit het derde kwart van de 18de eeuw. Witgekalkte gevel op grijsgeschilderde plint. Rechthoekige beluikte vensters met vernieuwd houtwerk. Uiterst links laag gebogen deur van hok. Grotere rechthoekige deur in grijsgeschilderde omlijsting. Overkragend dakschild rustend op modillons. Zijgevels met rondboogvormige zoldervensters, afgewerkt met aandaken en muurvlechtingen. Laag afhellend dakschild boven de in de 19de eeuw aangebouwde keuken in achtergevel.

Goed bewaard interieur van woonkamer rechts van de voordeur. Een oude dubbele schoorsteen, zolderbalken, moerbalk met platte versieringen op de uiteinden, zwarte tichelvloer. In de kamer geven naast de voordeur en één deur van een ingemaakte kast nog zes deuren uit. In de kamer ernaast, aan de andere kant van de schoorsteen, is de moerbalk versierd met rolwerk.

Ten noorden, dwarsschuur onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); vernieuwd na brand. Ten oosten, stal, met van 1862 gedateerde baksteen in puntgevel. Ten noordoosten, bakhuis met muurvlechtingen op de puntgevels van de voorhal; gesloopt ovengedeelte.

• Rijksarchief Gent, Fonds Baronie Nevele, nummer 1562.

Auteurs: Lanclus, Kathleen