Herberg Den auden thol

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den auden thol

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd "Den auden thol". Eertijds gelegen aan de Kalebrug. Van het ernaast gelegen kasteel Kervyn de Meerendré gescheiden door de Kalebeek. Vermoedelijk opgericht als herberg in de jaren 1720.

Huidig woonhuis met vernieuwd uitzicht. Witgeschilderd bakstenen huis van vijf traveeën en één bouwaag op gepikte plint onder zadeldak (mechanische pannen). In linker deel laag rechthoekig deurtje met ernaast een getralied en beluikt bolkozijn, voorheen houten kruiskozijn. In rechter deel rechthoekige deur geflankeerd door hoge rechthoekige vensters met persiennes (vernieuwd).

• NEYT L., Twee verdwenen herbergen te Merendree, in Het Land van Nevele, XIII, 1, 1982, p. 35-44.

Auteurs: Lanclus, Kathleen