Brouwerij De Halve Maan en later weverij Bonte

Beschrijving

Complex van gebouwen deel uitmakend van voormalige brouwerij "De Halve Maan" of Rots-Wille en later weverij Bonte. Woonhuis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), voorheen schilddak. Eertijds beraapte gevel, nu gedecapeerd. Rechthoekige vensters met negblokken op arduinen dorpels, op bovenverdieping doorgetrokken tot cordon. Beluikte benedenvensters. Boven de deur recente cartouche met letter R. Gelijkaardige achtergevel met aanbouwseltje. Gecementeerde nagenoeg blinde zijgevel.

Ten oosten, bedrijfsgebouwen. Twee parallelle aaneen gebouwde bakstenen vleugels onder zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat). Rechter vleugel van vijftien traveeën (?); in noordgevel achthoekige gevelsteen met jaartal 1773, linker vleugel na midden 19de eeuw toegevoegd, op westgevel voorzien van rondboogvormige muuropeningen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen