Boerenwoningen

Beschrijving

Boerenhuisjes in de straatbocht op het nauwe kruispunt met de Biezestraat; klein moes- en voortuintje met haag. Geschiedenis minstens opklimmend tot 1680. Tweegezinswoning, vermoedelijk begin 18de eeuw zogenaamd "Den Blauwen Steen" en toen ook winkeltje.

Witgekalkte gevels op gepikte plint, naar zuiden gericht. Vermoedelijk tot stand gekomen in verschillende bouwfasen (zie bouwnaden, ondermeer na de eerste twee traveeën). Nummer 2 bevat zes traveeën aan de lange zijde, nummer 3 slechts twee traveeën. In totaal vijf houten kruiskozijnen (beluikt) en twee korfboogdeurtjes. Sporen van een gedichte deur rechts naast het eerste deurtje. Uitgesneden modillons onder overkragend dakschild. In linker zijgevel, eveneens deur.

• NEYT L. 1983: Twee Merendreese huizen met geschiedenis, Het Land van Nevele XIV.2, 115-122.

Auteurs: Lanclus, Kathleen