Pastorie Sint-Radegondeparochie met tuin

Beschrijving

Gebouwd circa 1764 in opdracht van de toenmalige pastoor, op de plaats van het oudheerlijke "kasteel" van Merendree, zogenaamd Gerolfswal of meierswal. Na zijn dood (1772) en nog voor de voltooiing der werken, bij octrooi van keizerin Maria Theresia van 1775, overgedragen als pastorie ter vervanging van de eerste pastorie, verder afgelegen van de kerk. In het vierde kwart van de 19de eeuw aangepast met toevoeging van één travee en gevelberaping. Recent gerestaureerd.

Toegankelijk via een dreef met ijzeren hek tussen beraapte overhoekse pijlers van baksteen en walbrugje naar ontwerp van architect Louis Minard van 1832. Omringend park en bewaarde circulaire omwalling.

Fraai gebouw van heden vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevel met hoge rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling, benedenvensters met persiennes. Rechthoekige deur met waaier in arduinen of gecementeerde omlijsting geflankeerd door dito pilastertjes. Rechts zijaanbouwsel vermoedelijk oorspronkelijk onder lessenaarsdak, doch in het vierde kwart van de 19de eeuw aangepast tot travee met twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak; gevel beraapt en afgelijnd met doorlopende kroonlijst. Bij de recente restauratie volledig gedecapeerd en rechter travee teruggebracht onder lessenaarsdak.

Gelijkaardige achtergevel; deur gevat in omlijsting naar analogie met de voordeur, aangebracht bij de restauratie; erboven spiegelboogvormig bovenvenster. Zijpuntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Zijaanbouwsels onder lessenaarsdak.

Interieur. Mooi salon met decoratief stucwerk en wandschilderingen, taferelen uit het oude testament in stucwerk boven de deuren, stucplafond en marmeren schouw met fraaie stucmantel in rococostijl. Eiken 18de-eeuwse trap. In linker zijaanbouwsel, oude keuken met grote schouw en balklaag.

In de tuin, gerestaureerde hoeve (18de eeuw ?) met totaal vernieuwd uitzicht.

• Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, Meerendree.
  • NEYT L., Gerolfswal en de oude "priesteragie" te Merendree, in Het Land van Nevele, XX, 1, 1989, p. 3-33.

Auteurs: Lanclus, Kathleen