erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
35421
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35421

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen uit de 18de eeuw en de 19de tot 20ste eeuw. Oude boerenwoning van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat); vermoedelijk van 1737 en begin 20ste eeuw (?) uitgebreid met een nieuwe woning haaks op de oude. Oorspronkelijk witgekalkte gevel op gepikte plint, nu gecementeerd, met houten beluikte kruiskozijnen en diefijzers telkens naast een rechthoekige deur. Links behouden zijaandak met muurvlechtingen. Links van het oude woonhuis aangebouwd stalletje onder lager zadeldak.

Interieur. Zware moerbalk versierd met rozet, rolwerk en twee hartmotieven. De beschilderde schouwbalk is gedateerd 1737.

Het nieuwe woonhuis heeft een eenvoudige bakstenen gevel van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).

Ten zuiden, bakhuis met sporen van muurvlechtingen in de witgekalkte voorpuntgevel, en ten oosten, dwarsschuur onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), vermoedelijk verbouwd in dezelfde periode als het nieuwe woonhuis.


Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35421 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.