Herenhuis met bijhorende dienstgebouwen

Beschrijving

Stijlvol herenhuis met bijhorende dienstgebouwen; daterend uit de jaren 1880. Het voortuintje met ijzeren afsluiting verdween bij het verbreden van de straat. Neoclassicistisch herenhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Dubbelhuisopstand. Benedenverdieping verrijkt met imitatiebanden en afgelijnd door cordon. Rechthoekige benedenvensters met persiennes. Getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen. Rechthoekige deur (+ treden) gevat in geprofileerde arduinen omlijsting. Versierde borstwering. Een klassiek hoofdgestel met consoles lijnt de gevel af. Zijgevel bekleed met kunstleien.

Bijgebouwen in L-vorm rondom geplaveide binnenplaats, afgesloten van de straat met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. De bakstenen gebouwen deden dienst als hoevegebouwen en als bier- en likeurhandel, opgericht na de Eerste Wereldoorlog.

Auteurs: Lanclus, Kathleen