Park van kasteel Boddaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel

Beschrijving

Voormalig kasteel van onder meer Everaert, Vermeulen-Dons en later Boddaert. Volledig nieuw heropgebouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. De omwalling met grote vijver is nog grotendeels bewaard; het domein errond is verkaveld.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Kasteeldomein

Het kasteel gaat terug op een omwalde site met vier bouwvolumes die reeds op de Ferrariskaart (1771-1778) te zien is. Op 19de-eeuwse kaarten wordt het hoofdgebouw aangeduid als "chateau", terwijl het domein daarrond zich heeft ontwikkeld tot park met kasteelvijver in plaats van de vroegere walgracht. De oprijlaan, die oorspronkelijk meer ten zuiden lag, werd naar het oosten verplaatst en reikte in eerste instantie tot de huidige Stationsstraat. De parkaanleg in landschappelijke stijl, die reeds op de eerste topografische basiskaart te zien is, is door verregaande verkaveling grotendeels verdwenen. De oorspronkelijke kasteelvijver is wel bewaard gebleven.

• Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen in de Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, Ms. IV 5.627, gegeorefereerd door het agentschap Informatie Vlaanderen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 24 november 2021).
  • Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen in de resp. provincies of gemeenten.
  • Vandermaelen 1846-1854: Carte topographique de la Belgique à l'échelle de 1 à 20.000 en 250 feuilles, dressée sous la direction de Ph. Vander Maelen, fondateur de l'Etablissement géographique de Bruxelles, schaal 1:20.000, originelen in de Koninklijke Bibliotheek van België, Kaarten en Plans, VDM II B, gegeorefereerd door het agentschap Informatie Vlaanderen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 24 november 2021).
  • Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
Auteurs: Claeys, Dries