Rattekasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rattekasteel

Beschrijving

Op kaart Vander Maelen zogenaamd "Maldegems Goed", later zogenaamd "Rattekasteel". Voormalige boerenwoning en "remarquabel huys van plaisance", gelegen in een rechthoekige omgrachting, minstens opklimmend tot 1782. Merkwaardig dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (pannen) met vijf dakkapellen. Gedecapeerde, naar het zuidwesten gerichte gevel op gepikte plint. Vier hoge rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling. Aflijnende architraaf. Zijaandaken met muurvlechtingen.

Haaks op het woonhuis de vroegere stallen onder lessenaarsdak. Bakstenen gevel met arcade van vijf traveeën. Gekorniste bepleisterde kroonlijst.

Rechts naast het huis aangebouwde boerenwoning onder zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw (?). Witgeschilderde gevel op gepikte plint. Twee eerste traveeën getoogd deurtje in bakstenen omlijsting en bolkozijn. Aan andere kant van de schoorsteen twee houten kruiskozijnen (links vernieuwd) met luiken, aan weerszij van laag rechthoekig deurtje.

Op de zuidoostelijke hoek van het perceel, gedeeltelijk bewaard bakhuis met muurvlechtingen.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 3, Gent, 1864-70, p. 7.

Auteurs: Lanclus, Kathleen