Hoeve De Meren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Meren

Beschrijving

Voormalige hoeve, vroeger zogenaamd "De Meren" of "Meirman". Volgens archiefstukken bouw van een nieuwe schuur, stallen, wagenhuis en bakoven in 1740. In 1760 werd een deel van het huis heropgebouwd, het nieuwe woonhuis bevatte een keuken, twee kamers, twee opkamers en twee kelders (het oostelijk gedeelte van het bestaande huis). In 1797 werd het resterende deel van het oude woonhuis vervangen door een nieuw bestaande uit keuken, opkamer, kelder, schotelhuis, "swijnskot" en "vertrek".

Hoeve met losse bestanddelen in omhaagde boomgaard; ten noorden woonhuis en ten westen grote dwarsschuur en stallen, andere dienstgebouwen zoals wagenhuis ten zuiden en de bakoven zijn gesloopt. Erf afgesloten door gracht en haag aan straatkant; ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers.

Boerenwoning met heden vernieuwde bakstenen voorgevel onder zadeldak (pannen van circa 1907, nok loodrecht op de straat); daterend van 1760-97. Vernieuwde rechthoekige vensters met witgeschilderde luiken. Getoogd deurtje in gereconstrueerde bakstenen omlijsting met waterlijst. Rechter zijgevel met muurvlechtingen (gereconstrueerd). In berging of "braskot. behouden venster met diefijzers en luiken.

Gerestaureerd interieur. In gang links vier bewaarde deuren in omlijstingvan grijze baksteentjes, boven de korfboogdeur naar de keuken, nis voor heiligenbeeld. In woonkamer grote schouw met jaartal 1760 op balk. Naast venster oud bakstenen comfoortje (iets verplaatst bij de restauratiewerken). Naast de schouw drie deuren.

Interieur van berging links, naar verluidt vroegere woning voor knechten: aan de binnenkant van de deur verschillende inscripties met namen en tekeningen (molen, rozet). Grote schouw en balken. Ruime bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), volgens archiefstukken van 1740, in linker zijgevel gedateerd 1861.

• Hof "De Meren" , Mededelingsblad voor de families Martens en aanverwanten, 11, 3, 1971, p. 10-12.

Auteurs: Lanclus, Kathleen