Café Onder de toren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Onder de toren

• is aangeduid als beschermd monument Café Onder de toren

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Hansbeke

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hansbeke

Beschrijving

Café Onder de toren, reeds vermeld als herberg in 1648; in 1779 zogenaamd De Croone en daarvoor zogenaamd Den Engel. Zou circa 1774 tot "wethuijs" gemaakt zijn. Gemeentehuis en gelijknamige herberg van circa 1880 (?) tot 1958-59. Nu ook postkantoor. Alleenstaand dubbelhuis tegenover de kerk. Bakstenen breedhuis op arduinen plint van vijf traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (pannen); op een nieuw geplaatste gevelsteen in de middentravee gedateerd 1765; aangepast circa 1905. Nagenoeg rechthoekige vensters met blauw-witte persiennes en houtwerk met kleine roedeverdeling (restauratie) en met imitatie-negblokken. Spiegelboogdeur (+ treden) in rechthoekige arduinen omlijsting met waterlijst. Begin 20ste eeuw nieuw gebouwde en een verdieping hoger opgetrokken middentravee: spiegelboogvenster met puntgevel met oculus. Vermoedelijk behouden 18de-eeuwse deuromlijsting met kroonlijst. Linker zijgevel met sporen van muurvlechtingen van het vroegere gebouw van één bouwlaag.

Witgekalkte achtergevel, verankerd, met oculus boven de deur (+ treden) en keldertrapje met luik. Voorts rechthoekige vensters.

Oud achteraanbouwsel van één bouwlaag. Onder afgewolfd pannendak.

Interieur. In de gelagzaal van de herberg bepleisterde plafonds met twee moerbalken. In achterbouw bewaarde, doch geschilderde zolderbalken met twee moerbalken.

• DEVOS P. 1982: De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, band I, 644-647.

Auteurs: Lanclus, Kathleen