Pastorie Sint-Petrus en Paulusparochie met tuin

Beschrijving

Gelegen in tuin met ijzeren afsluiting tussen pijlers op muurtjes, die tijdens het interbellum werden aangebracht ter vervanging van de oude omheiningsmuur.

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (mechanische pannen); verbouwd in eerste helft 19de eeuw, doch met kern uit 17de eeuw (een nieuwe pastorie werd circa 1627 gebouwd) of 18de eeuw. Nog uitgebreid in tweede helft 19de eeuw. Gerestaureerd na bombardement van 1944. Gecementeerde lijstgevel aangepast in de jaren 1930. Getoogde vensters in vlakke doorlopende omlijsting. Twee middentraveeën afgelijnd door kolossale pilasters. Panelen op de borstwering. Getoogde deur met ovaal bovenlicht en sluitsteen versierd met guirlande (tweede kwart 20ste eeuw). Gekornist entablement en modillons onder de overkragende daklijst. Achterkant met mank zadeldak over drie traveeën. Bijgebouw en serre uit tweede helft 19de eeuw, heden in verval.

Interieur. Trappenhuis en kamers links en rechts ervan voorzien van fraaie stucplafonds en schouwen uit 18de eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Pastorietuin

Een bakstenen omheiningsmuur omsluit de pastorietuin langs drie zijden. Aan de voorzijde werd deze in het interbellum vervangen door bakstenen pijlers met een gecementeerde bekroning in art decostijl, afgewisseld met sober bijpassend hekwerk op een gecementeerde sokkel. In 2009 werd achteraan de tuin een toegang gemaakt en werd een deel van de tuin verhard en tot parking omgevormd.