Hof ter Oossche

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Oossche

Beschrijving

Zou volgens opschrift op huisnaambord reeds vermeld worden in 1393, doch hoeve is pas met zekerheid te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw; eertijds moerbalk met jaartal 1734 (door brand in 1947 vernield). Op Ferrariskaart rechthoekig omwald.

Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd op een met gras begroeid erf, afgesloten door middel van twee toegangshekken; ten zuiden, naast linde, hek tussen witgeschilderde vierkante pijlers, ten oosten, ronde bakstenen pijlers met ijzeren hek over walbrugje. Erf aan twee zijden voorzien van gracht, ten noordwesten leidend naar vijver. Op het erf koepelvormig hondenhok.

Boerenwoning van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), voorheen met twee dakvensters. Gewitte gevel op gepikte plint, vernieuwde rechthoekige vensters op arduinen dorpels met groen-witte luiken. Rechthoekige deur in roodgeschilderde bakstenen omlijsting met neuten en waterlijstje. Modillons onder overkragend dakschild.

Merkwaardig interieur met verscheidene gekoppelde bakstenen deuromlijstingen en schouw met rocailleversiering. Gedenkplaatje op balk met vermelding "Herman Lamme d'Huisnacht en zijne vrouw Marie Manhave de Baafde anno 9 februari 1734. Afgebrand 29 juni 1947".

Ten oosten, op erf twee parallelle schuren en stallen met witgeschilderde gevels op gepikte plint en afgedekt met zadeldak (pannen). Rechter schuur opgetrokken in 1898 (zie jaartal op baksteentje), naar verluidt in plaats van een houten stal.

Auteurs: Lanclus, Kathleen