Herberg In de Roos

Beschrijving

Oude herberg "In de Roos", reeds vermeld in 1547. Bij verkoop in 1767 omschreven als "eene schoone hostelrye ofte herberge". Na de verkoop werden de gebouwen gedurende twaalf jaar in gebruik genomen als stokerij en brouwerij; nadien opnieuw herberg onder de oude naam. In 1851 gebruikt als gemeentehuis.

Thans gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Aangepaste rechthoekige vensters. Deur met geknikte boog in behouden natuurstenen omlijsting met rocailles in de zwikken en als sluitsteen op de gebogen waterlijst. Links aanbouwsel van twee traveeën met inrijpoort, zelfde bouwlijnhoogte.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 5, Gent, 1864-70, p. 12-13.

Auteurs: Lanclus, Kathleen