Herenhuis en cichoreibranderij Buysse-Loveling

Beschrijving

Voormalige woning met ameldonkmakerij en olieslagerij, later cichoreifabriek "Buysse-Loveling" (in bedrijf tot 1971). Woonhuis van de schrijver Cyriel Buysse tijdens de periode 1865-96 (zie VTB-gedenkplaat van 1959).

Herenhuis daterend van 1805; zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Bakstenen gevel op arduinen plint met keldergaten. Begane grond afgelijnd door puilijst. Getoogde deur (3 trappen) en vensters in geriemde omlijsting. Eenvoudige kroonlijst. Ernaast vroegere dienstgebouwtjes (20ste eeuw). Achterin gelegen poort, gebouwd na de vernieling van de 19de-eeuwse toegangspoort tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bedrijfsgebouwen heringericht en gebouwd in 1871. De oprichting van de cichoreifabriek alhier dateert van 1865. Bakstenen gebouwen (oude weegplaats, opslagplaats en branderij) onder zadeldaken (pannen en golfplaten); waarvan één met overlangse verluchtingsgaten in verhoogd middendeel. Vensters met ijzeren roedeverdeling en deuren met H-poutrellen en halfronde vensters. Bakstenen troggewelven op geklonken ijzeren constructie en houten moerbalken op gietijzeren kolommen met bakstenen voetstuk. Gietijzeren spanten. Van de vroegere installatie zijn nog enkel vage sporen aanwezig. Vierkante schoorsteen.

• JANSSENS A., Industrieel Erfgoed (VIII). De cichoriefabriek Buysse-Loveling te Nevele, in Het Land van Nevele, XVIII, 2, 1987, p. 69-103.

Auteurs: Lanclus, Kathleen