Gemeentehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Nevele

Beschrijving

Neoclassicistisch gebouw van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), van 1852 en naar ontwerp van architect C. 't Kindt. Oorspronkelijk op benedenverdieping met herberg en op bovenverdieping "Vredegerecht". In 1902 bouw van de huidige ingang. In 1940 zwaar beschadigd. Circa 1956-58 door architect Valcke hersteld en aangepast, uitgevoerd in 1960. Café verdwenen, achteraan uitbreidingen en voorgevel gecementeerd.

Lijstgevel met imitatiebanden op de begane grond. Vooruitspringende middenpartij van drie traveeën met gedecoreerde bovenverdieping door middel van Ionische pilasters op de penanten en kroonlijsten boven de vensters. Rechthoekige vensters, bovenvensters in geriemde omlijsting. Gekornist entablement en attiekverdieping.

• DEVOS P., De gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 651-656.

Auteurs: Lanclus, Kathleen