Burgerhuis Kar

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Kar

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Kar

Beschrijving

Eertijds zogenaamd Kar, volgens A. Reydams werd de oorspronkelijke houten gevel in 1774 vervangen door een stenen (zie bouwaanvraag met vermelding van eigenaar-"apotheker"). Diephuis, dubbelhuistype van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (leien en pannen).

Haast gaaf bewaarde - doch gedecapeerde - Lodewijk XV-lijstgevel onder kroonlijst, omgebogen boven het geaccentueerde middenrisaliet. Geknikte boogvormige deur in een kwarthol geprofileerde omlijsting van arduin met rocaillemotieven op de rechtstanden en in zwikken; acanthusbladsluitsteen; verwijderde gestrekte tussendorpel.

Aansluitend schouderboogvormig deurvenster in een gelijkaardige omlijsting voorzien van rocaillemotieven in zwikken en sluitsteen onder bekronende druiplijst; fraai, gesmeed ijzeren balkonhek. Voorts geloogde venters in een geprofileerde arduinen omlijsting met sluitsteen; op de benedenverdieping verlaagd met doorgetrokken stijlen.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 65.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde