Goed te Boris

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed te Boris

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Artemeersmolen: omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "Goed te Boris". Eertijds omwald goed (vandaag nog resten van omgrachting). Zetel van een heerlijkheid. Reeds vermeld in 1448.

Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit eerste helft 19de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met dubbelhuisopstand. Rondboogvensters met vernieuwd houtwerk en witte luiken op arduinen lekdrempel. Rondboogdeur in rechthoekige geschilderde bakstenen omlijsting, met ingekerfd jaartal 1832. Witbepleisterde kroonlijst.

Ten oosten en ten westen, twee parallelle dienstgebouwen met schuur en stallen, respectievelijk gedateerd op achterpuntgevels 1866 en 1867; voorzien van latere aanpassingen, vooral bij oostvleugel. Ten noorden, gelegen aan de straat en vijver, bakhuis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen