Huis Keizerin met torenuurwerkmakerij

Beschrijving

Eertijds genaamd Keizerin, later torenuurwerkmakerij (zie gevelplaat), volgens de eigenaar in 1860 gesticht door Edward Michiels. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen, kunstleien).

Mooie barokgevel; jaartal 1680 op de sluitsteen van de rondboogdeur; latere aanpassingen. Zandstenen krulgevel met aangepaste rechthoekige vensters (18de-, 19de-eeuws), voormalige kruiskozijnen (zie wigvormig ontlastingssysteem op tweede bouwlaag) op de benedenverdieping verlaagd en verbreed, waarvoor bouwaanvraag van 1890. Deurrisaliet tussen vlakke pilasters van baksteen; bij recent onderzoek van de gevel werden twee stenen zwikken of aanzetten van een bogenrij blootgelegd, mogelijk wijzend op een register met boogvensters van een vroegere insteekverdieping.

Rondboogdeur gevat in een geblokte arduinen schouderboogomlijsting voorzien van vermelde voluutsluitsteen en versierde zwikken; benagelde vleugeldeur en waaier (eind 19de-, begin 20ste-eeuws). Aansluitend gewelfd gietijzeren balkonhek van de bel-etage uit het einde van de 19de eeuw.

Bewaarde ordonnantie in de tweeledige top afgelijnd door voluten en bekroond met gebogen fronton. In de onderste geleding: lager geplaatst rondboogvormig zoldervenster in een geringde omlijsting; uurwerk tussen twee rondboogluiken, telkens voorzien van een in de druiplijst opgenomen sluitsteen; omlopende waterlijst onderaan. Erboven: oculus onder druiplijst met sluitsteen.

Verankerde bak- en zandstenen achtergevel met sporen van vroegere bepleistering; lijstgevel, eertijds puntgevel van twee traveeën en drie bouwlagen met gedichte of aangepaste vensters (bewaarde ontlastingsbogen en zandstenen dorpels); arduinen lekdrempels. Links ernaast en oorspronkelijk behorend bij nummer 4: uitspringend 17de-eeuws gebouw van twee bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen), met achterpuntgevel in traditionele stijl; gedichte of aangepaste muuropeningen met sporen van zandstenen omlijstingen en ontlastingsbogen. Bewaarde zandstenen hoekblokken. Aanbouw van bak- en zandsteen, twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (kunstleien). Verankerde lijstgevel van zes traveeën met aangepaste rechthoekige muuropeningen; bewaarde zandstenen lateien; arduinen lekdrempels. Derde travee links gemarkeerd door gevelsteen met opschrift "ATBL ANNO 1800".

Interieur. Op de eerste verdieping met bewaarde moer- en kinderbalkenconstructie, 18de-eeuwse stucplatonds en dito marmeren schouwen. In het gedeelte dat oorspronkelijk tot nummer 4 behoorde: laatgotische schouw.

Achter in de tuin. Constructie uit het eerste kwart van de 20ste eeuw ter vervanging van het gebouw dat afbrandde in 1914; oorspronkelijk bewaarde installaties van de torenuurwerkmakerij; aandrijfmechanisme met assen, wielen en aandrijfbanden. Mooi voorbeeld van kleinschalig mechanisch bedrijf.

• STADSARCHIEF MECHELEN, bundel 1890, nummer 48.
  • VAN DIJC K J., De Familie Michiels en de Baalse Beiaard, Krantenknipsel van 22 en 29 oktober 1971.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Historische bronnen geven aan dat het pand zou teruggaan tot de 15de eeuw. Dit wordt bevestigd door archeologisch onderzoek: er werden verschillende vloerniveaus aangetroffen waarvan de oudste minstens teruggaat tot de 15de eeuw.
Centrale Archeologische Inventaris, CAI ID 102304 Huis Michiels.