Goed te Pittem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed te Pittem

Beschrijving

Foncier van de heerlijkheid van het Dendermondse die ongeveer de gehele dorpskom omvatte; afhankelijk van de heerlijkheid en baronie van Ingelmunster, op haar beurt een leenhof van Dendermonde. Eind 19de eeuw tot 1913 bekend als stokerij van Charles Bouckaert, burgemeester van Lotenhulle voor de Eerste Wereldoorlog. Voorheen met vierkante omgrachting ten westen van het huidige gebouwencomplex (19de eeuw). In U-vorm opgesteld complex van gebouwen. Bakstenen hekpijlers ten zuiden leiden naar siertuin en voordeur en ten oosten geeft een ijzeren hek tussen dito pijlers toegang tot het erf.

Ten zuiden, woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), heropgebouwd in 1886. Naar het zuiden gerichte bakstenen voorgevel met horizontaliserende plint, cordon en hoofdgestel. Getoogde vensters op dorpels met witgeschilderde luiken. Zijpuntgevels afgewerkt met klimmend baksteenfries, rechter zijgevel met jaarsteen 1886 (?). Achtergevel (erfzijde) met vier getoogde vensters en dito deur (+ trap) voorzien van waterlijstje. Aflijnend baksteenfries met dropmotief.

Ten oosten, dwarsschuur met rechthoekige doorrit, stallen en wagenhuis en met aangebouwde overdekte mestvaalt (oostzijde); jaartal 1866 (?) in zijpuntgevel. Ten westen, eenvoudige bedrijfsgebouwen van hoeve en van vroegere stokerij; gesloopte alleenstaande schoorsteen. Na de Eerste Wereldoorlog omgebouwd tot kippenfokkerij en later tot varkensstallen.

• STROBBE A., De dorstigen raven in Lotenhulle, in Het Land van Nevele, XVII, 3, 1986, p. 184-187.
  • VERHOUSTRAATE A., Over de heerlijkheden van Lotenhulle, in Het Land van Nevele, VII, 4, 1976, p. 219.

Auteurs: Lanclus, Kathleen