Kasteeldomein Ter Wallen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Ter Wallen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ter Wallen

Beschrijving

Kasteeltje zogenaamd "Ter Wallen", heden buitenverblijf. Gelegen in een grotendeels behouden rechthoekige omwalling. Toegang over de omgrachting met brug en smeedijzeren hek met gekasseide oprit. Rechthoekig onderkelderd gebouw uit de 19de eeuw, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat) met dakkapel en oeils-de-boeuf. Bepleisterde lijstgevel op gecementeerde plint met dubbelhuisopstand. Rondboogvormige benedenvensters met bewaard houtwerk en sierlijke waaier. Rechthoekig bovenvensters met doorgetrokken lekdrempels. Witte persiennes. Rondboogdeur met flankerende pilasters met Ionisch kapiteel en kroonlijst. Gecementeerde achtergevel met rechthoekige vensters met persiennes; op de bovenverdieping geriemde vensteromlijstingen met sluitsteen. Rechts bovenvenster met imitatieraam. Links later toegevoegd gecementeerd aanbouwsel (keuken) van twee bouwlagen onder plat dak.

Ten noorden, remise en hovenierswoning van drie traveeën breed en drie traveeën diep onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw. Met uitzondering van de noordgevel rozegeschilderd. Zuid- en noordgevels, gericht naar het huis en de moestuin, geritmeerd door rondboogarcade waarin rechthoekige poort en deur. Gevels van dienstwoning met rondboogvormige bovenvensters in boogveld van de arcade, op zwikken oculi. Mestvaalt en aalpomp tegen de oostgevel. Ten noorden van de woning moestuin met gebombeerde serre, aangebouwd tegen de afsluitingsmuur. Grotwerk aan de grote vijver in de tuin.

Auteurs: Lanclus, Kathleen