Meulemeershoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meulemeershoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meulemeershoeve

Beschrijving

Mooi gelegen omhaagde hoeve in glooiend landschap. In kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (zie de Ferrariskaart). Aan de straat, bij het begin van de oprit naar de hoeve, bakstenen wegkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes van 1875, hersteld in 1951, voorheen met ijzeren hekje ervoor.

Ten noorden, in boomgaard, boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op grijsgeschilderde plint met eenvoudige witbepleisterde kroonlijst. Aangepaste rechthoekige vensters met groen-witte luiken. Laag getoogd deurtje. Rechts venster van opkamer boven kelderluik. Rechter zijgevel met twee vensters van opkamer.

Ten zuidwesten, dwarsschuur onder overkragend zadeldak (pannen). Centrale rechthoekige doorrit verhoogd in zadeldak.

Ten zuidoosten, bakhuis van het samengestelde type met bewaarde oven.

Auteurs: Lanclus, Kathleen