Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Voormalig herenhuis van mevrouw de Kerchove-de Naeyer met aansluitend de thans gesloopte zeildoekweverij. Voorheen fraai woonhuis uit de 19de eeuw van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Voortuin met gietijzeren afsluiting en hekken. Voorheen bepleisterde en geschilderde gevel met verticale paneelversiering op de penanten en rechthoekige vensters. Voor de twee middeltraveeën houten uitbouw met balkon op de bovenverdieping en onder puntgeveltje; daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Heden op een spijtige wijze voorzien van een nieuwe bakstenen gevelbekleding, vernieuwde vensters en vernieuwde tuinafsluiting.

Erachter en in de Stekelbeekstraat gelegen industriële gebouwen op de plaats van de vroegere weverij, die haar bedrijvigheid stopzette op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Auteurs: Lanclus, Kathleen