Hospice van Caneghem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hospice van Caneghem

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Hospice van Caneghem", vanaf 1958 gemeentehuis en thans dienstencentrum. In 1863 opgericht als klein hospitaaltje voor acht inwoners van Bellem met een legaat van Jacob-Lieven van Caneghem, bewoner van het kasteel van Bellem en eveneens oprichter van het Gentse Hospice van Caneghem of zogenaamd Blindengesticht op de Coupure. Bij aankoop door de gemeente in 1958 werd het gebouw heringericht.

U-vormige aanleg met haakse middenvleugel. Thans witgeschilderde gebouwen met centrale puntgevel waarin deurtravee. Grotendeels aangepast.

• DEFRUYT R., Jakob-Lieven van Caneghem, in Land van de Woestijne, II, 1, 1979, p. 20-31.

Auteurs: Lanclus, Kathleen