Kasteel van Gijzegem: kasteelhoeve

Beschrijving

"Het Neerhof", kasteelhoeve gelegen in een bebost landschap langs een dreef met bomen. U-vormig gegroepeerde losstaande gebouwen, gekasseide weg en koer, voortuin met bakhuisje.

Fraaie eenlaagse boerenwoning (ten noordwesten) van zeven traveeën onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, leien en pannen) op sierlijke daklijstbalkjes, 1688 gedateerd op de bovendorpel van de deur. Traditionele bak- en zandsteenbouw op gecementeerde zandstenen plint, afgelijnd door middel van zware hoekstenen. Deels beluikte kruiskozijnen onder enkele, strekse ontlastingsboog. Doorlopende onder-, tussen- en bovendorpels. Rechthoekige deur met zandstenen negblokken, gedateerde bovendorpel rustend op consooltjes, bolkozijn als bovenlicht. Gelijksoortige, bijkomende deur in de tweede linker travee, zonder bovenlicht. Twee getrapte dakvensters Verbouwde achtergevel; rechts behouden zandstenen kruiskozijn onder latere gietijzeren latei, rechthoekig zandstenen deurtje met vernieuwde bovendorpel; verder aanbouw van één verdieping, onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw. Zijtuitgevels met aandak en vlechtingen.

Interieur met houten zolderingen en twee eenvoudige laatgotische schouwen uit de 17de eeuw.

Haakse stalvleugel (ten noordoosten); dwarsschuur en wagenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw (ten zuidwesten). Eenlaagse bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken met dakkapellen en duiventil. Segmentboogvormige muuropeningen. Wagenhuis: galerij met steekboogvormige scheibogen op zuilen met entasis.

Achter het boerenhuis, éénlaags dienstgebouwtje onder zadeldak met zijtuitgevels met aandak en vlechtingen on schouderstukken.

• DHANENS E., Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 1950, p. 10.
  • LEMAIRE R.M., Persoonlijke notities.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle