Maria Magdalenakapel

• is aangeduid als beschermd monument Maria Magdalenakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maria Magdalenakapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klein Begijnhof

Beschrijving

Voormalige Maria Magdalenakapel, heden als turnzaal deel uitmakend van de stedelijke gemengde lagere school.

Huidige kapel met 16de-17de-eeuws uitzicht, op de plaats van een vroegere kapel van 1305 die verwoest werd in 1580 tijdens de godsdiensttroebelen.

Heden hoekpand van de straat Klein Begijnhof en de Kanunnik De Deckerstraat. Sober verankerd en beschilderd éénbeukig gebouw van baksteen op gepikte afgeschuinde sokkel van zandsteen; zadeldak met scherpe helling (nok parallel aan de straat, leien); tot 1823 voorzien van een kleine dakruiter. Behouden zandstenen hoekblokken en markerende doorlopende druiplijst. Noord- en zuidpuntgevels met schouderstukken, zandstenen kraag- en dekstenen en speklagen in de top. Zuidpuntgevel (aan straatzijde) voorzien van twee latere korfboogvensters; ijzeren roedeverdeling. Hoekbeeld met jaartal 1823-1936, "Eeuwfeest der Noordschool, bestuurder Velkger herdacht".

In de oostelijke zijgevel van vier traveeën gedrukte tudorboogvormige vensters in zandstenen omlijstingen met kwarthol beloop, onder doorlopende omgebogen waterlijst; onderdorpels aansluitend bij de doorlopende lijst. In de zuidelijke voorpuntgevel bevindt zich een deels gedicht spitsboogvenster met afzaat en gelijkaardige omschrijvende waterlijst. Deels vernieuwde begane grond met recente muuropening. Ingebouwde lange gevel ten westen.

Interieur. Zichtbare trekstangen, overkluisd door middel van een tongwelf en halfkoepelvormige overwelving boven het koor; fraai uitgewerkte gordelbogen op kraagstenen; omlopend geleed kordon op consoles met nog symmetrische schelp- en loofmotieven; opschrift "ANNO" en "1769" respectievelijk in de oost- en westhoek. Halfronde sluitsteen van het koorgewelf verfraaid door stucreliëf met engelenhoofden en centrale kelk.

Bakstenen schoolgebouwen gerangschikt rondom grosso modo twee rechthoekige binnenplaatsen; één bouwlaag hoog onder zadel- en schilddaken (mechanische pannen en leien), opgetrokken in de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

In de kapel is een tegeltableau aanwezig met centraal Christus aan het kruis, geflankeerd door Maria en Johannes. Het tableau meet 2,6 bij 2,7 meter en de figuren zijn levensgroot afgebeeld. De witte tegels zijn bedekt met een tinglazuur in de kleuren wit en roze; de afbeeldingen zijn in blauw uitgevoerd. Het is onbekend wie de maker is; de plaatsing gebeurde waarschijnlijk in 1769, het jaar waarin de kapel is gerestaureerd.

• VANDENBERGHE S. 1976: Een tegeltableau met een kruisigingstafereel in de Maria Magdalenakapel op het Klein begijnhof in Mechelen, Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen 80.1, 161.
  • Informatie verkregen van Mario Baeck (augustus 2021).