erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
34789
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34789

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruim alleenstaand huis tegenover de kerk met omhaagde tuin. Vroeger vermeld als een omwalde motte. Een huis voor de pastoor zou door de parochianen "betemmert" zijn in 1632. In 1769 afgebroken en heropgebouwd; bijkomende bovenverdieping in 1862. De "wallen" rondom de pastorie werden gevuld in 1865. Voorheen bepleisterde en heden gecementeerde gevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met schilddak (pannen). Vensters met afgeronde bovenhoeken. Centraal, licht uitspringend deurrisaliet voorzien van deur met waaier, daterend van na de gevelcementering (20ste eeuw). Bovenverdieping op hoekpenanten afgebakend met Korinthische pilasters.

  • Pastorie Bellem, Liber Memorialis.
  • Rijksarchief Gent, Kerkarchief Bellem, nummer 42.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Pastorietuin

Omhaagde pastorietuin, heden ingericht als siertuin met enkele behouden hoogstammige bomen, waaronder een bruine beuk in de voortuin die mogelijk reeds afgebeeld staat op een postkaart van 1906. Op deze postkaart wordt de voortuin tevens door een lagere geschoren haag afgesloten, aangevuld met zes op regelmatige afstand aangeplante Italiaanse populieren. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Bellemdorpweg

  • Is deel van
    Kraenepoel en Markettebossen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34789 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.