Villa Vijfringen met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Vijfringen met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa met tuin gebouwd op de plaats van het oude "Goed te Vijfringen", ressorterend onder de heerlijkheid van Woeste. Ook voormalige hostellerie of herberg aan de oude Brugse heerweg met bijhorende hoeve en brouwerij. Reeds vermeld als hoeve in 1526. In 1780 omschreven als een vervallen hofstede. Circa 1850 bouw van een buitenverblijf door de nieuwe eigenaar professor Haus; in 1938 volledig verbouwd en aangepast in modernistische baksteenstijl, in 1968 opnieuw verbouwd. Toegankelijk via twee beukendreefjes.

• STOCKMAN L., De pachthoven van de Jezuïeten te Aalter, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 26, 1975, p. 186-187.
  • VERHOUSTRAETE A., Het Vijfringengoed te Aalter , in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 11, 1960, p. 272-279.

Auteurs: Lanclus, Kathleen