Hoeve Goed ter Lucht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Lucht

Beschrijving

Zogenaamd "Goed ter Lucht". De oude hoeve, reeds vermeld in de 16de eeuw, werd tussen 1742 en 1764 afgebroken en pas in de eerste helft van de 19de eeuw werd een nieuwe hoeve gebouwd.

Aan een zijpad gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd op met gras begroeid erf en omsloten door haag.

Ten noorden, verbouwde boerenwoning, op de twee rechtse traveeën na volledig vernieuwd in de jaren 1930.

Ten zuidwesten, mooie houten schuur onder zadeldak (pannen). Bakstenen stoel; houten bebording bevestigd met gesmede nagels. Centrale rechthoekige inrijpoort. Onder de daklijst in de oostgevel, twee rijen vluchtgaten voor duiven.

Ten zuidoosten, bakstenen stallen onder zadeldak (pannen). Ten oosten, bakhuis van het tweedelige type onder pannen daken, met bewaarde oven. Ten noordoosten, naast bakhuis, voormalig apart boerenarbeidershuisje uit de tweede helft van de 19de eeuw, heden berging.

• STOCKMAN L., De pachthoven van de Jezuïeten te Aalter, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 26, 1975, p. 208.
  • VERHOUSTRAATE A., St.-Maria-Aalter, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 8, 1957, p. 215.

Auteurs: Lanclus, Kathleen