Boswachtershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachtershuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachtershuis

Beschrijving

Voormalig boswachtershuis opgericht door de toenmalige eigenaar Arnold 't Kint de Roodenbeke in 1856 (zie gevelsteen). Opvallende landelijke woning gelegen aan de range toegangsdreef naar de Schoonberghoeve, eertijds van dezelfde eigenaar. Bakstenen woning met kleurrijke accenten van één bouwlaag. Onder zadeldaken (pannen, nopk parallel aan de straat). Sterk vooruitspringend middenrisaliet van één travee met puntgevel afgeboord met witgeschilderde lisenen en tandlijstfries en topstuk. Licht getoogde vensters op arduinen dorpels met merkwaardige ijzeren roedeverdeling, witgeschilderde ontlastingsboog en groen-witte luiken. Gelijkaardige deur met bovenlicht in vooruitspringende travee. Overkragend zadeldak rustend op witgeschilderde bakstenen modillons. Zijpuntgevels met getrapt fries. Aangepaste achtergevel.

Ten noorden, schuur en stallen, naar verluidt, een oudere woning met gewitte gevel op gepikte plint.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Schuur en stallen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw.