Kasteel Loveld met park

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Loveld met park

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Aalter

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Kasteel van Aalter, heden zogenaamd Kasteel Loveld. Kasteel op L-vormig grondplan in ruime aangelegde tuin; gebouwd in opdracht van graaf Karel de Hemricourt de Grunne (burgemeester van Aalter van 1921 tot 1932) in 1912 naar ontwerp van architect Flanneau. Opgetrokken uit bak- en natuursteen met enorm leien dak (twee zolderverdiepingen) in een vereenvoudigde classicerende "Franse stijl".

Mooi interieur in Lodewijk XVI-stijl met geschilderde houten lambriseringen en marmeren schouwen in de verschillende kamers (hal, bibliotheek, salons, eetkamer) naar verluidt afkomstig van het kasteel in Laval (Frankrijk), eigendom van de familie de Montalembert (echtgenote de Grunne).

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Park

Rondom het kasteel een door dreven en zichtassen gestructureerd park. Vermoedelijk in de jaren 1990 aangevuld met een tuin in Franse stijl. Ten oosten in het verlengde van het kasteel een bassin als eindpunt van een zichtas, volgens cartografische bronnen pas aangelegd in de laatste helft van de 20ste eeuw. Ondanks de gedeeltelijke verkaveling van het park is de oorspronkelijke stervormige drevenstructuur nog duidelijk leesbaar. Twee dreven takken aan bij het oudere drevencomplex van het Loveld (Veldemeersdreef). Daarnaast vertrekken twee dreven richting het zuidwesten en noordoosten. De Loveldlaan verbindt het kasteel met het centrum van Aalter.

• Topokaart 1903-1912: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 3de herziening 1903-1912, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1949-1970: Topografische kaart van België, tweede basiskaart, eerste uitgave, terreinopnames 1949-1969, schaal 1:25.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Orthofotomozaïek, kleinschalig, zomeropnamen, kleur, 1979-1990.
  • Orthofotomozaïek, middenschalig, zomeropnamen, kleur, 2009.