Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Nog grotendeels omgrachte terp met 19de-eeuws "kasteel", later hoeve. Heden ingesloten door recentere villaverkaveling. Gebouwd begin 19de eeuw door Penneman. Wordt, nog onvoltooid, in 1819 verkocht aan J. B. Roelandts; vanaf 1849 eigendom van weduwe J. de Naeyer - van Caneghem, die het kasteel tot woonhuis liet verbouwen. De volgende eigenaar liet een verdieping slopen.

Toegang ten westen met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met siervazen. Ten oosten gelegen woning van zeven traveeën met een souterrain en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Bakstenen voorgevel op gecementeerde onderbouw, gecementeerde zij- en achtergevels. Licht vooruitspringend middenrisaliet van drie traveeën geaccentueerd door rondboogvensters die het huis een empire getinte stijl verlenen. In voorgevel (naar het westen gericht) leidt een steektrap met bordes voorzien van gietijzeren stoephek naar voordeur en risaliet. Gedichte boogvelden. Voorts rechthoekige keldervensters en deuren. Hoge rechthoekige en rondbogige vensters in achtergevel. Naar verluidt kelderverdieping in gebruik als stallen. Vier vensters in zijgevel met twee rondboogvormige zoldervensters.

Aanhorigheden van hoeve ten zuiden, ten oosten en ten noorden uit de 20ste eeuw.

• VERHOUSTRAATE A., Over het Stalinsgoed en de Ganzeplas te Aalter, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 5, 1953, p. 191-198.

Auteurs: Lanclus, Kathleen