erfgoedobject

Hoeve Goed te Buigezele

bouwkundig element
ID
34603
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34603
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed te Buigezele
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Goed te Buigezele", reeds gekend in 1632. Hoeve gebouwd op het gebied van de heerlijkheid Buigezele, een leen van Weibroek en dus achterleen van Woeste. De oude mottehoeve met walgrachten zogenaamd Buigezelewalleke, het foncier van de heerlijkheid, werd verkocht in 1755 aan Ch. F. Penneman de Boscheyde die in 1763 de nieuwe hoevegebouwen iets verderop liet bouwen. Met gras begroeid en beboomd erf afgesloten door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Boerenwoning van vijf of zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen); op geschilderde haardbalk in woonkamer gedateerd 1763. Gewitte gevel op gepikte plint. Rechthoekige houten vensters met luiken. Twee segmentboogdeurtjes (rechts gedicht) in uitspringende bakstenen omlijsting met neuten, oren en gebogen waterlijst en bekronend nisje.

19de-eeuwse straatgevel (ten noorden) met beluikte vensters, keldervenster en opkamer; na vergroting van het huis aangepast.

Westelijke zijpuntgevel met sporen van vroegere zijgevel: gedichte deur, zoldervenster en twee oculi.

Ten oosten, aan het huis aangebouwde stallen onder zadeldaken. Ten noorden, aan de straat, bakstenen stallen. Ten zuiden, met gras en struiken begroeide aardappelkelder met bakstenen deuromlijsting.

Ten westen, vernieuwde schuur.


Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Goed te Buigezele [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34603 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.