Kasteel Blekkervijver

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Blekkervijver

Heden noviciaat van de Broeders van Liefde, "St.-Stanislasgesticht".

Vroegere huisnaam verwijzend naar de omgeving, zogenaamd naar één van de vijvers van het vroegere Bulskampveld. Het oude domein Blekkervijver behoorde tot het Jezuïetengoed in Aalter. In 1780 gekocht door J.B.J. Roelandts, griffier van het Land van de Woestijne en van Woeste. Zijn zoon, een handelaar te Antwerpen, bouwde er een hoeve-buitenverblijf, onder meer voor paardenfokkerij. In het begin van de jaren 1920 liet Karel Mast-De Maeght, eigenaar sedert 1894, de gebouwen slopen en vervangen door een kasteeltje in neo-Lodewijk XIV-stijl naar ontwerp van O.-H. en A. Van de Voorde.

Prachtig aangelegde domein met dreven, vijver en verscheidene al den niet oudere dienstgebouwen, onder meer ingangspaviljoen, oranjerie, serre, garage, duiventoren, die nu nog bestaan. Het domein werd in 1948 verkocht; het gedeelte met het kasteel werd eigendom van de broeders van Liefde die naast het bestaande kasteeltje in 1951 een nieuw noviciaat met kapel lieten bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect R. Verbruggen.

Kasteeltje in neo-Lodewijk XIV-stijl naar ontwerp van O.H. en A. Van de Voorde. Opgetrokken uit bak- en zandsteen (onder meer voor de eerste bouwlaag afbraakmateriaal van het gesloopte kasteel van Schuurlo van dezelfde eigenaar) met onderbouw van hardsteen. Twee bouwlagen met hoge kelderverdieping en mansardeverdieping; afgedekt met mansardedak (leien) met dakkapellen. Duidelijk afgelijnde registers en traveeën. Aan drie zijden centrale uitbouwen met geblokte pijlers en bekronend balkonhek, aan zuidzijde gebogen loggia en met bordestrap aansluitend bij de grote centrale hal. Heden volledig verbouwd interieur.

Hoveniershuis en ouder bijgebouw, eerstgenoemde gedateerd "A.J.1870" op gevelsteentje. Ten noorden, naast het kasteel, rond bakstenen duiventorentje onder strodak.

Voormalige koetshuis of garage, vermoedelijk eveneens naar ontwerp van Van de Voorde, opgetrokken in neorococostijl. Drie poorten met vleugeldeuren worden gescheiden door gecanneleerde pilasters met Korinthisch kapiteel voorzien van ijzeren ringen. Centraal dakvenster in pseudofronton met oeil-de-boeuf.

Ingangspaviljoen, Aalterstraat nummer 5, conciërgewoning gelegen in tuintje naast de vroegere dreef leidend van het voormalige toegangshek naar het kasteel. Pittoresk huisje van één en twee bouwlagen onder mansardedaken (leien). Baksteenbouw met belijnende gecementeerde cordons. Gebogen muuropeningen op lekdrempels met neg- en hoekblokken. Ingang in rechthoekig gedeelte van één bouwlaag met in boogveld sgraffito met haas en eronder de huisnaam "Blekkervijver". Polygonale uitbouw aan straatzijde van twee bouwlagen onder apart mansardedak met bekroning. Ernaast bijhorend dienstgebouwtje.

Een gelijkaardig huis bevindt zich ook op een ander uiteinde van het vroegere domein, nu afzonderlijke woning in beboomde omgeving aan de voet van de brug over de autostrade.

• CALUWAERS J., Banque Belge du Travail à Gand et château à Aeltre-Sainte-Marie, in L’Emulation, LXIV, 1924, p. 25-32.
  • RYSERHOVE A. - DEFRUYT R., Het Aalterse van toen, Brugge, 1984, p. 95.
  • VERHOUSTRAATE A., Sint-Maria-Aalter, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 8, 1957, p. 219-222.

Auteurs: Lanclus, Kathleen