Hoeve Bakensgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Bakensgoed

Beschrijving

Zogenaamd "Bakensgoed", naar de familie Bake, eigenaars van het goed in de 17de en de 18de eeuw. Reeds vermeld in 1525, toen de heer van Woeste het veld in cijns gaf met de verplichting een huis te bouwen. Hoeve met 17de- tot 18de-eeuwse boerenwoning, een nieuw gebouwde villa en vernieuwde dienstgebouwen. Voormalig gewit boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen), later voorzien van een "hooghuis" van twee bouwlagen onder overkragend zadeldak rustend op modillons; voorzien van een verblijf voor de heer op de bovenverdieping.

• VERHOUSTRAATE A., Het Bakensgoed te Aalter, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 11, 1960, p. 295-298.

Auteurs: Lanclus, Kathleen