Onderwijsgebouw Eugenia's School

Beschrijving

Voormalige meisjesschool zogenaamde "Eugenia's school", opgericht in 1875 door graaf Ch. de Kerchove de Denterghem, kasteelheer te Beervelde. Herkenbaar bouwvolume met deels aangepaste muuropeningen, heden winkelhuis. Bakstenen gebouw van drie verdiepingen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met aanpalende deurtravee van twee bouwlagen onder plat dak. Voor- en achtertuitgevel tussen hoeklisenen, top aanzettend op schouderstukken. Vroegere voorgevel (Kasteelstraat) met ijzeren topbekroning; mijterboogvormig omlijste vleugeldeur met uitspringende tussendorpel en druiplijst. Hardstenen gevelsteen met opschrift "Eugenia's school". Bolkozijnen bovenvenster onder druiplijst.

• DE WILDE L., Beervelde. Historische nota's, Gent, 1944, p. 82.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke