Bedrijfsgebouw van Hoeve Grote Belderik

Beschrijving

Vroeger één van de aanzienlijkste omgrachte pachthoven van de gemeente Laarne. In 1573 vermeld als "den grooten ende cleenen Perrick", onderdeel van het leen ten Wijngaarde. Als omgrachte site afgebeeld op een kaart van F.B. Horenbault van 1583. Hoeve met losse bestanddelen waarvan de walgrachten heden grotendeels gedempt zijn, Westelijke erfzijde aan de straat verkaveld en bebouwd (nummer 1117). De hoeve zogenaamde "Kleine Belderik" op het aangrenzend vroeger omgrachte perceel werd volledig gesloopt en vervangen door nieuwbouw (nummer 19, 21).

Aarden weg naar de toegang aan de noordelijke erfzijde, met twee lage gewitte vierkante pijlers. Links pijler voorzien van een rechthoekige nis met traliedeurtje en porseleinen beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Oorspronkelijk naar het zuiden georiënteerd oud boerenhuis aan de ingang gesloopt en circa 1900 vervangen door een kleinere, naar het westen georiënteerde woning. Eenvoudig bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (pannen) met klokkenstoel. Bakstenen lijstgevel met steekboogvormige muuropeningen en begrensd door hoeklisenen. Daklijst met rechte muizentandlijsten.

Ten zuiden, groot gewit bakstenen bedrijfsgebouw met pannen zadeldak, minstens uit begin 19de eeuw. Erfgevel met dakoverstek op houten schoren.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 368.
  • DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks IV, deel I, Laarne, Gent, 1889, p. 56.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke hoeve is alleen nog het bakstenen bedrijfsgebouw, minstens uit het begin van de 19de eeuw, bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els