Sint-Romboutskliniek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Romboutskliniek

Beschrijving

Voorheen Sint-Romboutskliniek, heden (1982) zetel van de OVAM. Breedhuis met traditionele kern uit de 16de of de 17de eeuw, sterk aangepast tijdens de 18de eeuw en in de loop van de 20ste eeuw (na 1943).

Bakstenen voorgevel met gewijzigde ordonnantie: volgens foto's van 1943 met twee bouwlagen en getoogde muuropeningen ter verbouwing van de vroegere kruiskozijnen, heden drie - uiteraard lagere - bouwlagen en acht traveeën onder het bewaarde, oude zadeldak (Vlaamse pannen). Verwerking van zandsteen voor afgeschuinde sokkel en bewaarde speklagen: natuursteen voor stijlen, bovendorpels en hoekblokken der aangepaste muuropeningen. Rechthoekige benedenvensters, getoogde bovenvensters op arduinen lekdrempels. Vroegere rondboogpoort onder druiplijst, heden ingekraste en aangepaste (?) brede rechthoekige poort in geprofileerde arduinen omlijsting op imposten en neuten, voorzien van een uitgewerkte sluitsteen onder bekronende gekorniste druiplijst. Vernieuwde houten kroonlijst. Rechts afschuining en ezelsoor met schelpmotief (wijzend op voormalig hoekhuis).

Rechts latere bijbouw met negende en tiende travee. Gedeeltelijk zichtbare linkerzijtrapgevel. Achtergevel met achteruitspringende eerste travee. Voorts oorspronkelijke ordonnantie van twee bouwlagen met ruime aangepaste vensters, sommige met behouden zandstenen negblokken. Rechthoekige deur in zevende travee met bewaarde rechtstanden. Aflijnende kroonlijst op modillons.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde