Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen. Vroeger omgracht L-vormig boerenerf met boomgaard, heden bewaarde zuidelijke walgracht, overige grachten gedempt. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis van oorspronkelijk zes traveeën onder zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw met ten westen aanleunende stallen. Begin van de jaren 1970 gerenoveerd tot woning van zeven traveeën met toevoeging van twee dakvensters boven de erfgevel en vernieuwing van de vroegere achterkeuken met bijgevoegde inkom. Verankerde en gewitte bakstenen erfgevel op gepikte gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met groen en witgeverfde luiken. Twee gelijkaardige originele lage korfboogdeuren in een omlijsting van rode en grijze baksteentjes onder gebogen druiplijst, oorspronkelijke voordeur in de vijfde travee, vroeger gedichte tweede deur in de tweede travee. Interieur met bewaarde houten zoldering van kinderbalken op versierde moerbalken waarvan één op slof. Brede open haard met haardlijst in de centrale woonkamer. Naast de opkamer (noordoosten) en kelderdeur in de woonkamer een rechthoekige deur in een gemetste gestreepte omlijsting van grijze en rode baksteen onder een rechte druiplijst. Gerecupereerde originele deuren waarvan één met decoratief lijstwerk. Oorspronkelijke rode tegelvloer in de beste kamer. Gebogen druiplijst boven de vroegere achterdeur in de huidige inkom.

Ten zuidwesten lang bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw. Van zuid naar noord: paardenstallen, schuurpoort, wagenhuis, aardappelkelder met tas, dwarsschuur, stallen, voederkot, stallen en tot garage verbouwd gedeelte boven de mestkelderput. Erfgevel met luchtspleten onder de dakoverstek op schoren. Ten noordwesten aan de straat: grotendeels herbouwd bakhuis met bewaarde oven, heden zonder schouw.

Auteurs: Verbeeck, Mieke