Meubelmakerij Leemans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meubelmakerij Leemans

Beschrijving

Meubelmakerij Leemans, ingeplant op de plaats van het voormalig Bethaniëklooster (zie Schoutetstraat 10). Bakstenen bedrijfsgebouw van drie bouwlagen onder plat dak: oudere kern verbouwd in de jaren 1930-1940.

Voorgevel van drie traveeën met gecementeerde bewaarde zandstenen plint en dito speklaag, doorlopend over het hoekpand met de Schoutetstraat (zie aldaar). Rechthoekige benedenvensters in vlakke cementomlijsting en poort onder I-balk met rozetmotieven; aflijnende sierankers onder druiplijst. Brede rechthoekige bovenvensters met metalen roedeverdeling.

Interieur. Bewaarde binnenconstructie uit de tweede helft van de 19de eeuw (?) in de eerste zes noordwestelijke traveeën: brede bakstenen steekbooggewelven tussen I-balken, rustend op gietijzeren kolommen met vierkante dekplaat en verbonden door metalen trekstangen. Voorts betonnen skeletbouw.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde