Herenhuis Villa Rosa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Villa Rosa

Beschrijving

Oorspronkelijk groot herenhuis zogenaamd "Villa Rosa", later "Torenhof " met voortuin van 1874, heden twee woningen met aangepast gecementeerd parement en muuropeningen bij nummer 142. Behouden oorspronkelijke beraping en ordonnantie bij nummer 144: dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd pannendak. Rechthoekige omlijste deur en benedenvensters met luiken. Bovenvensters in geriemde afgeronde omlijsting. Blinde oculus in deurtravee.

Achteraan, toevoeging van een achthoekige bakstenen toren van naar verluidt 17 meter hoog, gebouwd door de Duitse professor baron Von Siegesar in 1904. Afgedekt met plat dak en overstekende houten kroonlijst; belvedère met galerij verdwenen.

• DE WILDEMAN J., Een straat zonder einde. De Weststraat van Sleidinge, ruim honderd jaar lang teruggeblikt, Eeklo, 1988, p. 18.

Auteurs: Lanclus, Kathleen