Sint-Jozefinstituut voor mannen

Beschrijving

Voormalig "St.-Jozefgesticht", vanaf 1892 "Waterkuurinrichting voor heren" of zogenaamd "Kneipp-gesticht ", later "Geneeskundig Instituut St.-Jozef".

Gebouwd op de plaats van het omwalde kasteeltje van de familie de Seille geschonken aan de broeders van Sint-Jan de Deo van Gent als dank voor de goede verzorging van Ed. de Seille. Oprichting in 1882 van het Sint-Jozefinstituut voor mannen, sinds 1884 onder leiding van Dr. A. Ruyssen met vanaf 1892 toepassing van waterkuren volgens de Kneipp-methode. Damesafdeling opgericht in 1888 op de hoek Weegse/ Langendam.

Neoromaans getinte bakstenen gebouwen in ruim park tussen de spoorweg (ten oosten) en Wurmstraat (ten westen), met deels behouden omgrachting en ijzeren afsluiting. Achterin gelegen hoofdgebouw in onregelmatige H-vorm met aan de westzijde een lagere dwarsvleugel en kapelvleugel ten oosten. Uitbreidingen in 1950 en 1963. Sobere gebouwen met twee bouwlagen geritmeerd door rondboogvensters en centrale rondboogdeur onder waterlijst; bekronend Sint-Jozefbeeld. Aflijnende decoratieve baksteenfriezen onder cordon en kroonlijst.

Haaks op het oude hoofdgebouw aangebouwde kapel van vier traveeën met driezijdige koorafsluiting in neoromaanse stijl. Grotendeels aangepast interieur. Vier heiligenbeelden in gips. Vier glasramen, waarvan drie door J. Bernaert van 1869, vermoedelijk nog afkomstig van het vroegere kasteeltje van de familie de Seille, later één raam vervangen door de broeders van Sint-Jan de Deo. Oorspronkelijk gepolychromeerde, heden witgeschilderde kruisweg in plaaster naar verluidt van A. De Beule.

In de tuin, imitatiegrot van Lourdes, naar verluidt daterend van 1875.

• DE ROO U., Het Kneippinstituut in Sleidinge en zijn bezieler dokter Ruyssen, in Heemkundige bijdragen uit het Meetjesland, I, 4, 1987, p. 148- 151.
  • LOOTENS C., De Familie de Seille te Bellem en te Sleidinge, in Land van de Woestijne, VII, 2, 1984, p. 36-40.

Auteurs: Lanclus, Kathleen