• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met tuin

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een hoog en steil zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), opklimmend tot de 16de of de 17de eeuw, in de 19de eeuw aan de voorzijde gewijzigd en verhoogd met de derde bouwlaag.

Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor omlijstingen en muurbanden; gecementeerde plint. Begane grond en bel-etage voorzien van muurankers en verlaagde rechthoekige vensters met toegevoegde arduinen lekdrempels; voormalige kruiskozijnen onder wigvormig ontlastingssysteem; tevens verlaagde bovendorpels op begane grond. 19de-eeuwse bovenvensters in een gecementeerde omlijsting. Rechthoekige deur in een grijsgeschilderde geprofileerde omlijsting voorzien van imposten, voluutsluitsteen en groot schouderboogvormig bovenlicht eveneens gevat in een geprofileerde omlijsting met in de druiplijst opgenomen sluitsteen (uit het eerste of tweede kwart van de 18de-eeuw); ijzeren roedeverdeling van het bovenlicht uit de 19de eeuw.

Tegen achtergevel: haaks gebouw in traditionele stijl onder een steil zadeldak (Vlaamse pannen). Achtertuitgevel met muurvlechtingen en rechthoekige muuropeningen voorzien van zandstenen omlijsting (negblokken). Haaks ertegen lager bijkomend bakstenen achterhuis onder zadeldak met voormalige kruiskozijnen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde